Armand Guillaume Henri (Monne) Maassen (engelandvaarder)

Geboren op 03 januari 1920 te Maastricht
Overleden op 10 februari 1943 te Amersfoort
Vertrokken op 25 september 1941 Katwijk
Aangekomen op 27 september 1941

Armand Guillaume Henri Maassen is op 3 januari 1920 in Maastricht geboren. Sinds 1940 studeert hij vliegtuigbouwkunde in Delft; hij wordt Monne genoemd.

Op 28 augustus 1941 worden Monne en Willem Heilbron op Boterbrug 17 in Delft gearresteerd; na acht dagen werden de twee mannen weer vrijgelaten. Beiden hebben afzonderlijke plannen om met een kano naar Engeland te gaan.

Samen met Jan Jacob van Rietschoten uit Rotterdam maakt Monne in een rubberen vouwkano een geslaagde overtocht van Katwijk naar Engeland. Voor 190 gulden hebben ze dat bootje met twee peddels en een zeil gekocht en voor 15 gulden wordt er een kleine mast op gemaakt. Ze vertrekken op 25 september 1941.
Tien minuten later stappen Wim Heilbron en Dolf Scherpbier in hun kano. Nog voordat ze door de branding heen zijn, loopt hun kano vol, ze moeten terugkeren.

In Engeland wordt Monne aan de Marine toegewezen en helpt hij de groep van Erik Hazelhoff Roelfzema om met een rubber bootje geheimagenten naar de Nederlandse kust te brengen. Zelf wordt hij op 12 maart 1942 bij Katwijk afgezet om daar een huis te huren. Bij aankomst wordt hij niet alleen door een onbekend gebleven helper opgewacht maar ook door een stel Duitsers. Zijn komst blijkt door een NSB-er verraden te zijn. Er volgt een kort vuurgevecht, waarna hij wordt gearresteerd. Hij wordt naar Kamp Amersfoort gebracht, waar hij op 10 februari aan ontberingen overlijdt.