Johan Nicolaas (Hans) Maas (engelandvaarder)

Vertrokken op 12 november 1941 Camperduin

Hans Maas - In een 'kippenhok' richting Engeland

Johan Nicolaas Maas (29) uit Den Haag is vliegtuigconstructeur, daarnaast studeert hij civiele techniek en is hij actief in een verzetsgroep. Hij heeft eerder vergeefs geprobeerd vanuit Scheveningen naar Engeland over te steken. Met zijn collega Karel Broese van Groenou uit Wassenaar (33) beraamt Hans in 1941 een nieuw plan voor de oversteek naar Engeland.

Ze komen in Noord-Holland in contact met de broers Jaap en Willem Snip, die mensen helpen naar Engeland te ontkomen. De broers adviseren hen bij Camperduin van wal te gaan en een boot te bouwen die uit drie delen bestaat, elk van de delen kan dan gemakkelijk als 'kippenhok' naar de kust worden vervoerd.

Het scheepje krijgt een boutconstructie en een huid van hechthout, met tanks (voor benzine en water) tussen de spanten. Via Van Gend en Loos wordt het bootje naar Alkmaar vervoerd. Op de vrachtbrief staat dat het transport in opdracht van Willem Snip plaatsvindt en een 'kippenhok' betreft. De expediteur Fock Breed, die door de broers Snip bij het plan is betrokken, zorgt voor vervoer van Alkmaar richting zijn garage nabij de afgesproken plek van afvaart in Camperduin.

In de nacht van 12 op 13 november sluiten Jacob Alexander ('Jobs') Jacobson uit Wassenaar en ene R.K. Braadt zich bij Maas en Broese van Groenou aan. Met veel moeite en hulp lukt het de vier mannen het bootje naar de andere kant van de Hondsbossche Zeedijk te krijgen. Het weer zit niet mee: er staat een harde wind en de zee is ruig. Toch besluiten ze het erop te wagen. De afvaart lukt, ze slagen erin door de branding te komen.

Drie weken na hun vertrek informeren de broers Snip bij de echtgenote van Hans Maas in de Haagse Van Neckstraat 6 naar het lot van haar man. Zij kan geen enkele informatie geven.

Wat er met de vier is gebeurd is onbekend. Het afgesproken codebericht dat na hun aankomst via Radio Oranje naar Holland zou worden gestuurd, is nooit gekomen. Ook nasporingen vanaf de Engelse kust hebben niets opgeleverd. Van de vier mannen is nooit meer iets vernomen.