Conrad Theodor (Coen) de Iongh (engelandvaarder)

Geboren op 22 april 1916 te Semarang, Nederlands-IndiŽ
Overleden op 10 juni 1943 te Noordzee bij Domburg
Vertrokken op 20 juli 1941 Katwijk aan Zee
Aangekomen op 22 juni 1941

Conrad Theodor - 'Coen' - de Iongh - In zee neergestort

Coen de Iongh (25) studeert civiele techniek aan de TU Delft en is lid van roeivereniging Laga. In 1938 had hij onder meer de Varsity gewonnen. Als student heeft hij een grote bewegingsvrijheid. Hij spioneert door het hele land voor een inlichtingendienst van het verzet.

Als hem wordt gevraagd of hij naar Engeland wilde roeien met Robbie Cohen (18) heeft hij daar wel oren naar. Robbie had van Pim de Bruyn Kops een kano gekregen en was op zoek naar een sterke roeier. Cohens voormalige klasgenoot Jan Jacob van Rietschoten brengt de twee jongens in contact met elkaar. De kano wordt verborgen in een oude padvindersloods in Katwijk, voorraden worden verzameld en verder moet er gewacht worden op goed weer.

Ze vertrekken op 20 juli 1941 's nachts om 2 uur. Vijftig uren later arriveren ze in Engeland. Beide jongens komen bij de RAF en krijgen een opleiding in Canada, die in oktober 1942 wordt afgerond.

Coen de Iongh escorteert op 10 juni 1943 een aantal bommenwerpers. Ze worden aangevallen door ruim twintig Duitse Focke-Wulf Fw 190-jachtvliegtuigen. Coen stort neer in de Noordzee in de buurt van Domburg.