Gart IJspelder (engelandvaarder)

Geboren op 28 maart 1920 te
Overleden op 07 april 1941 te

Gart IJspelder - Vermist

Gart IJspelder (20) uit Scheveningen heeft een opleiding gevolgd bij de marine. Met zijn vriend en collega Evert Groen en zijn neef gerbrand IJspelder vertrekt hij op 7 april 1941 vanuit Brielle in een bootje richting Engeland.

De drie mannen hebben hulp gekregen van ir. P. van de Wallen, directeur van de schelpkalkbranderij in Brielle en hoofd van de verzetsgroep Ordedienst op het eiland Voorne-Putten. Het bootje waarmee ze vertrekken is door schipper W. Weltevrede met zijn binnenvaartschip 'Look Out' naar Brielle gebracht. Diens zoon Arie wil ook mee naar Engeland, maar ziet daarvan af omdat de boot overbeladen is.

Ergens op het Kwaksdiep, ten zuidwesten van Voorne-Putten, loopt het bootje vast. Gerbrand heeft eerder aangegeven dat hij zich niet levend door de Duitse politie zal laten oppakken en houdt woord: de volgende dag vindt de veldwachter van Rockanje, G.IJ. van de Wel, het aangespoelde lichaam van Gerbrand met in het hoofd een kogelgat. Gerbrands zwager uit Scheveningen, de heer Spaans, moet het lichaam identificeren. Op 12 april wordt Gerbrand ter aarde besteld op de begraafplaats Rhijnhof in Oegstgeest.

Gart en Evert worden aangehouden en naar Rotterdam afgevoerd door soldaten van de Kriegsmarine. Van hen is nooit meer iets vernomen. Volgens de Oorlogsgravenstichting zijn beide mannen respectievelijk op 7 april 1941 en 11 april 1941 als vermist opgegeven.

De Haagse arts en Engelandvaarder Jaap Cohen vertelde na zijn aankomst in Engeland in juli 1942 hoe hij eind december 1940 of januari 1941 al met Gerbrand IJspelder de Noordzee had willen oversteken. De poging ging echter niet door. Daarna heeft Gerbrand een tweede poging gedaan, en wel met de Scheveningse garnalenschokker SCH85, maar de schipper daarvan trok zich op het laatste moment terug.