Engelandvaarders A

 

R. Axel (engelandvaarder)

R. Axel

Axel R is een 30-jarige. ietwat opschepperige 30-jarige doctorandus economie, als hij op 1 juli 1943 op Engelandvaart gaat met Maarten Cieremans en Ewoud Doerrleben, beiden uit Arnhem. Axel beweert goede contactadressen in België en Frankrijk te hebben, maar in Reims biecht hij op dat dit allemaal verzonnen is. Hij is geen Drs en hij heeft geen contactadressen. De Haarlemmers nemen hem toch verder mee, maar hij moet verder zijn mond houden.
Op het station in Chaumont gaat het bijna mis. Axel wordt door twee mannen van de Sicherheitsdienst opgepakt, Ewoud slaat een Duitser neer en terwijl de andere Duitser een pistool op hem richt, slaat Maartem hem met zijn koffertje neer. Het schot mist Ewoud. De Nederlanders vluchten.
In Zwitserland worden de drie mannen geïnterneerd. Axel wil de reis niet doorzetten en verlaat het kamp. Ewoud en Maarten horen dat de geallieerden op Sicilië geland zijn, en gaan naar Italië om het front op te zoeken. Als ze bij Monte Cassino niet verder kunnen, vragen ze asiel aan bij het Vaticaan, hetgeen geweigerd wordt.

Axel is na zijn terugkeer in Arnhem beschuldigd van collaboratie en wordt door het verzet geëxecuteerd. Hoe Axel R verder heet, is nog niet bekend.