Engelandvaarders A

 

Felix René Marie (Felix) Ausems (engelandvaarder) (militair)

Geboren op 29 juli 1920 te Wijk aan Zee
Overleden op 25 juli 1993 te Geleen
Vertrokken op 29 november 1941
Aangekomen op 23 juli 1943 via Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Jamaica en Canada

Felix Aussems

Felix René Marie Ausems is op 29 juli 1920 in Wijk aan Zee geboren, waar zijn ouders, die in Huize Rovertsbrugge in Hilvarenbeek wonen, met vakantie zijn. Felix was het elfde kind van Dr Andreas Wilhelmus Ausems, een bekende gynaecoloog uit Utrecht, en Elisabeth van Avezaath. Felix gaat in Hilversum naar school, naar de HBS in Utrecht en studeert daarna vliegtuigbouwkunde in Delft. Hij woont dan bij zijn zuster To Steenberghe vlak bij het Vredespaleis. Nadat de universiteit door de bezetter gesloten is, gaat hij op 29 november 1941 op weg naar Engeland.

In februari 1942 bereikt hij Bern. Vandaar gaat hij naar Frankrijk om te proberen een visum voor Spanje te krijgen. Als dat mislukt, gaat hij terug naar Zwitserland. Hij meldt zich op 18 mei weer in Bern en woont enkele maanden in Genève. In die periode noemt hij zichzelf René.

Bij een tweede poging steekt hij illegaal de grens naar Frankrijk over. Hij wordt gearresteerd en een dag gevangen gehouden in Sainte-Marie-de-Campan, aan de voet van de Pyreneeën. Met een gids gaat hij de Pyreneeën over. Als hij eindelijk in Barcelona is, stuurt hij op 5 december 1942 een telegram naar zijn zwager in Nederland. De familie begrijpt dat hij daar goed is aangekomen.

Met het Argentijnse schip Marques de Comillas vaart hij met vijf Engelandvaarders naar Jamaica. Hij krijgt een Amerikaans transitvisum. Via New York, waar zijn zuster To in het Waldorf Astoria Hotel woont, en Washington, waar hij van 5-8 april 1943 verblijft, gaat hij naar Canada. Daar wordt hij op 29 juli 1943 toegewezen aan de RAF. Tijdens zijn opleiding bij de Royal Canadian Air Force in Stratford (Canada) blijkt hij kleurenblind te zijn. Hij heeft geen operationele vluchten gemaakt en wordt in 1944 instructeur.

Na de oorlog blijft hij bij de luchtmacht. Op 23 augustus 1947 wordt hij eervol ontslagen. Daarna doet hij een verkorte opleiding tandheelkunde. Hij wordt tandarts in Venlo en in 1951 in Geleen.

Felix Ausems is op 25 juli 1993 overleden. Hij is tweemaal onderscheiden voor de Engelandvaart met het Kruis van Verdienste (KB 7-9-1943 en KB 7-2-1948).

Foto 3: Opleiding tot instructeur in Engeland.