Personen A

 

Leo Gerard (Leo) Auping (engelandvaarder) (militair)

Geboren op 07 augustus 1917 te Deventer
Overleden op 30 september 2011 te Den Bosch
Vertrokken op 11 april 1940 uit Nederland
Aangekomen op 16 maart 1944 via Zwitserland, Frankrijk, Spanje en Portugal

Leo Auping - Met het Britse leger door België

Leo Gerard Auping is op 7 augustus 1917 in Deventer geboren. Hij is de kleinzoon van Johannes Albertus Auping, die als smid bedden maakte en was van het Auping bedrijf, dat in 1940 haar 50-jarig bestaan viert.

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog studeert de 22-jarige Leo Auping aan de Eidgenössische Technische Hochschule in Zürich, Zwitserland. Na zijn afstuderen in 1943 gaat hij daar als ingenieur werken. Omdat hij wil bijdragen aan de strijd van de geallieerden meldt hij zich bij de Nederlandse ambassade in Zwitserland als oorlogsvrijwilliger.

Nadat voor hem een vals identiteitsbewijs is gemaakt, begint hij samen met anderen aan een voettocht via Frankrijk naar Spanje. Tijdens de tocht door de Franse Alpen stuit de groep een aantal keren op Duitse soldaten, maar Leo's valse identiteit voorkomt arrestatie.

In Toulouse brengt de groep enige tijd door in afwachting van de vervolgtocht door de Pyreneeën naar Spanje. Eenmaal aangekomen in Spanje wordt Leo gearresteerd, maar korte tijd later weer vrijgelaten. Hij reist door naar Gibraltar, vanwaar een Engelse boot hem in maart 1944 naar Engeland brengt.

Als ingenieur wordt hij door het Engelse leger opgeleid tot verbindingsofficier. In die functie wordt hij tijdens de opmars van het Britse leger in België ingezet bij het herstel van verwoeste communicatieverbindingen.

Auping is getrouwd met Magda Bauwens en na haar overlijden met Wil van Bommel. Hij is van 1953 tot 1976 directeur van beddenfabrikant Koninklijke Auping BV. Leo woont dan in Deventer, later in Den Bosch. Daar overlijdt hij op 29 september 2011; hij is in Deventer begraven.