Personen A

 

Pierre Louis (Louis) d' Aulnis de Bourouill (engelandvaarder) (militair)

Geboren op 26 december 1918 te Delft
Overleden op 16 december 2012 te Den Haag
Vertrokken op 00 maart 1941 Leiden
Aangekomen op 23 januari 1942 via Gibraltar

Louis d'Aulnis - 'Bombardeer Kleykamp'

Pierre-Louis baron d’Aulnis de Bourouill is op 26 december 1918 in Delft geboren. Zijn vader overlijdt in 1927. Na zijn eindexamen Gymnasium β aan het Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag treedt hij in 1937 als dienstplichtige vervroegd in militaire dienst. Hij wordt reserve 2de luitenant en gaat rechten studeren in Leiden. Hij woont daar in de Breestraat 135a, samen met o.m. Johan Smit van Gelder en zijn clubgenoot Carel de Vos van Steenwijk. Hij is tijdens de eerste meidagen van 1940 vaandrig bij de luchtdoelartillerie in Wassenaar, net als Rosen Jacobson. Na de demobilisatie gaat hij terug naar Leiden. Daar wordt hij lid van het ondergrondse Legioen van Oud-Strijders (LOF).

In maart 1941 besluit hij naar Engeland te gaan. Met hulp van de familie van Niftrik in Putte gaan ze de Belgische grens over. Hij maakt de reis met Cees Droogleever Fortuyn. Ze logeren bij de familie Van Dulken in Antwerpen en bereiken via Toulouse de Pyreneeën, die ze te voet oversteken. In Spanje worden ze opgesloten in het Castello de Figueras en op 29 april overgeplaatst naar kamp Miranda de Ebro.

Zeven weken later worden Louis en Cees door personeel van de Engelse ambassade naar Madrid gebracht, waar ze op een uitreisvisum moeten wachten. Dit duurt hen te lang; op 12 december 1941 gaan ze verstopt achterin een Engelse vrachtauto naar Sevilla, waar ze onderdak krijgen bij Albert de Voogd, de Nederlandse honorair consul. Op 26 december varen ze aan boord van het Poolse MS Batory van Gibraltar naar Glasgow, waar ze op 4 januari 1942 aankomen.

Ze worden ingedeeld bij de Prinses Irene Brigade. In maart 1942 wordt Louis in Wolverhampton beëdigd als tweede luitenant. Commandant De Ruyter van Steveninck vergeet bij het afnemen van de eed te laten zweren "onderwerping aan de krijgstucht". Dat vindt Louis prima. Louis en Cees krijgen een opleiding bij MI6. In die tijd gebruikt hij de namen Anton, Greenfish, G M Rijkshoorn, Piet van Ingen en Kees Verwey.

Begin 1943 breekt Louis tijdens zijn eerste parachute-sprong zijn rechter been, waardoor zijn uitzending vertraagd wordt, maar in de nacht van 10 op 11 juni 1943 wordt hij vanuit Tempsford ten oosten van Meppel als Leo Berger gedropt. Hij heeft radiozenders bij zich en duikt onder bij baron De Vos van Steenwijk, commissaris van de koningin in Drenthe en vader van zijn gesneuvelde studievriend Carel. Hij gaat naar Den Haag, waar hij op de zolder van Bankaplein 3 aan Engeland een bericht stuurt van veilige aankomst. Dan gaat hij naar Amsterdam waar Henk van Gelderen een persoonsbewijs voor hem maakt op naam van Piet de Boer. Daarna neemt hij contact op met verzetsgroepen Packard en Groep Kees. Gebruik makend van de naam Spijker onderhoudt hij contact met Engeland en regelt droppings door de RAF van zenders en andere apparatuur.

Ook neemt hij contact op met Henk Deinum, Aad de Roode en Marinus Vader. Vader kent hem als Leo Berger. Hun bijna dagelijkse gesprekken vinden plaats in Hotel Terminus bij het Hollands Spoor. Daar leert Louis hen alles wat hij in Engeland leerde.

In 1943 adviseert hij de Nederlandse regering de villa Kleykamp in Den Haag te bombarderen. In die villa, tegenover het Vredespaleis, is het Centrale Bevolkingsregister ondergebracht, met duplicaten van alle uitgegeven persoonsbewijzen. Hierdoor kunnen de Duitsers controleren of iemands persoonsbewijs echt of vals is. Op 11 april 1944 wordt het bombardement uitgevoerd, één van de piloten is de 22-jarige Engelandvaarder Robbie Cohen. Er zijn 61 doden, maar de levens van veel verzetsmensen en onderduikers worden erdoor gered.

Louis trouwt op 21 maart 1944 met Blanche Noyon (1922-1995). Ze krijgen op 18 januari 1945 een dochter en wonen op een zolderverdieping in de Rubensstraat 47 in Amsterdam-Zuid bij mevrouw Dentz-Monath, een Hongaarse wier Joodse echtgenoot is opgepakt. Tegenover dat huis woont Mary Wiedemann, die zijn koerierster wordt.

Louis wordt nooit door de bezetter opgepakt. Op 10 mei 1945 is hij weer thuis bij zijn moeder in de Parkstraat 31 in Den Haag. Aan de overkant woont zijn inmiddels getrouwde zuster Adrienne.

Onderscheidingen:
* Militaire Willems-Orde (MWO.4)
* Kruis van Verdienste (KV)
* Oorlogsherinneringskruis (OHK)
* Verzetsherdenkingskruis
* Officierskruis (XXX)
* Inhuldigingsmedaille (1948)
* Herinneringsmedaille 1940-1945 van de Zuid-Hollandsche Mij. tot Redding van Schipbreukelingen (1946)
* Distinguished Service Order (DSO)
* Ordino del Merito.

Na de oorlog woont Louis met zijn gezin op de woonboot Ad Interim in de Sixhaven in Amsterdam, en later in de Anth. van Dijckstraat. In 1970 verhuist het gezin naar de Schelpkade in Den Haag. Louis is op 16 september 2012 in Den Haag overleden.

Foto 2: Villa Kleykamp
Foto 3: het bombardement op Kleykamp
Foto 4: zender in de Rubensstraat, 1945
Foto 5: d'Aulnis ontvangt de Willems-Orde, 1950