Personen A

 

Machiel Cornelis Willem (Giel) van Arenthals (engelandvaarder) (militair)

Geboren op 05 juni 1925 te Tenanggoeng Nederlands-Indië
Overleden op 18 september 2007 te
Vertrokken op 08 oktober 1943
Aangekomen op 09 oktober 1943

Giel van Arenthals - 'Horen, zien en zwijgen'

Machiel C.W. van Arenthals is op 5 juni 1925 in Temanggoeng (Midden-Java) geboren. Hij woont bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog met zijn ouders in de Louise de Colignystraat 111 in het Bezuidenhout in Den Haag. Op 1 januari 1940 is zijn vader een elektrotechnisch bedrijf begonnen in de Taborstraat 45b.

In april 1943 weigert de dan 16-jarige Machiel de loyaliteitsverklaring te ondertekenen, waarna hij op 6 mei 1943 wordt opgepakt en met andere studenten naar het beruchte kamp Ommen wordt gebracht, een week later naar een werkkamp bij de Volkswagenfabriek in Duitsland. Twaalf uren per dag moet hij voor de Duitsers werken. Hij ontsnapt na een paar maanden en is op 7 augustus weer bij zijn ouders. Hij kan daar niet blijven. Anton Schrader regelt een onderduikadres voor hem en zorgt ervoor dat hij met de Meerkoet naar Engeland kan. Er zijn nog 11 andere Engelandvaarders aan boord. Ze komen op 9 oktober 1943 aan. Hij wordt onderscheiden met het Bronzen Kruis.

Na de oorlog woont hij in de Eikstraat in Den Haag. Hij maakt zijn studie af, trouwt hij met Jansje Willems en verhuist naar Oviston Venterstad c.P. in Zuid-Afrika. Hij is op 18 september 2007 overleden en in Beverwijk begraven.

Het door Machiel van Arenthals zelf geschreven verhaal over zijn Engelandvaart vindt u bij de foto's. Klik op de foto met tekst voor uitvergroting.