Personen A

 

Willem Goswin Karel (Winnie) Arendsen de Wolff (engelandvaarder) (militair)

Geboren op 22 april 1919 te Modjokerto, Nederlands-Indië
Overleden op 20 november 1987 te Hattem
Vertrokken op 23 februari 1942
Aangekomen op 10 september 1942 via Zwitserland

Winnie Arendsen de Wolf - Speciale opleiding bij de RAF

De 21-jarige Willem Goswin Karel Arendsen de Wolff, op 22 april 1919 in Modjokerto (Nederlands-Indië) geboren, studeert rechten in Leiden. Kort voor het uitbreken van de oorlog wordt hij als reserve eerste luitenant gemobiliseerd en gelegerd bij de Grebbeberg. In mei 1940 vecht hij daar tegen oprukkende Duitse troepen.

Na de capitulatie hervat hij zijn studie. In februari 1942 gaat hij met René Alting du Cloux en Jaap Welleman op weg naar Engeland. Hun reis voert eerst naar Zwitserland, waar ze tijdelijk in een werkkamp in Cossonay, aan het meer van Genève, moeten helpen moerassen droog te leggen. Met toestemming van de kampcommandant mogen ze in Genève naar de tandarts. Ze grijpen die kans aan om door te reizen naar de Pyreneeën.

De eerste poging de bergen over te komen mislukt. In Perpignan krijgt Winnie van de Nederlander Joop Kolkman een nieuw paspoort. Daarna lukt de overtocht wel en bereiken ze Madrid. Vanuit Lissabon kunnen ze met een KLM-vliegtuig begin september 1942 naar Engeland. Hij wordt daar al spoedig opgevangen door bekenden uit Leiden, onder wie Louis d'Aulnis, Erik Hazelhoff Roelfzema en Chris Krediet.

Op voorspraak van prins Bernhard krijgt hij als enige buitenlander een speciale opleiding tot Air Connaissance Aircraft Pilot. Hij slaagt als tweede beste. Als spotter wordt hij ingedeeld bij het 661 squadron van de RAF. Tijdens en na de invasie begeleidt hij geallieerde troepen vanuit de lucht: hij geeft de coördinaten door waarmee de artillerie Duitse posities met precisie kan beschieten.

Na de val van Antwerpen wordt hij gedetacheerd bij de Intelligence Services van de 2nd Canadian Army en het Engelse 2IUADL.

Na de oorlog trouwt hij met Else Exalto (1918), voorheen verloofd met Engelandvaarder Watse Hepkema (1914-1942). Hij werkt als liaison officer bij het United States Information Office, onderdeel van de Amerikaanse ambassade te Den Haag. In 1948 maakt hij zijn rechtenstudie af. Samen met Linthorst Homan, Van Rijn, Ruys en nog enkele Engelandvaarders richt hij een organisatie op waaruit de Stichting Genootschap Engelandvaarders is voortgekomen.

In 1949 treedt hij in dienst bij de Rotterdamse firma Hudig & Co, makelaars in assurantiën, waar hij in 1970 tot firmant wordt benoemd. Ze wonen dan aan de Kralingseweg 357. Hij wordt tevens bestuurslid van de Nederlandse Golf Federatie (NGF), en is, samen met mr Frits Horn, verantwoordelijk voor de vertaling van de Rules of Golf in het Nederlands. In 1974 wordt Else de eerste vrouwelijke referee in Nederland. In 1989 is een senioren-golftoernooi naar hen vernoemd.

Winnie Arendsen de Wolf is is op 20 november 1987 in Hattem overleden, Else op 10 februari 2019 in Zwolle. Zij was ook onderscheiden met het Verzetsherdenkingskruis.

Onderscheidingen:
* Kruis van Verdienste (KB 25-2-1943)
* Verzetsherdenkingskruis