Engelandvaarders A

 

Robert (Bob) van Arem (engelandvaarder)

Geboren op 14 augustus 1917 te Bandoeng, Nederlands-Indi
Vertrokken op 07 april 1942 IJmuiden
Beëndigd op 14 augustus 1917

Bob van Arem - De KW2 gekaapt

Beroepsmilitair Robert van Arem slaagt er op 7 april 1942 met Felix Nauta, diens echtgenote Elly Moret, Jacob Bakker, Lou de la Bretonière, Ferry Meijnderts, Johannes Pieter Servaas en Joseph Zwalf vanuit de haven van IJmuiden naar Engeland te vertrekken.

Op de avond van 7 april loopt Elly een paar keer van de vismarkt naar het schip KW2, steeds met een andere man. Elly fungeert elke keer zogenaamd als liefje, zodat ze bij eventuele aanhouding door een Duitse patrouille een goed excuus hebben voor hun aanwezigheid op de kade. De mannen sluipen aan boord van de KW2 en verstoppen zich onder de vloerplanken van de koelruimte.

De bemanning bestaat uit schipper Dirk van Duyn, stuurman Cornelis Guyt en negen anderen. De eigenaars van de boot, de gebroeders Taat uit Katwijk, hebben toestemming om tussen vijf uur 's middags en negen uur 's avonds de visnetten uit te zetten tot 60km buiten de kust. Zodra dit gebeurd is, komen de verstekelingen uit hun schuilplaats, en als Elly de bemanning verzekert dat de achterblijvende gezinnen door het verzet goed zullen worden verzorgd, wordt er geen weerstand geboden.

In Katwijk wordt het nieuws verspreid dat de KW2 op een mijn gelopen is. Er wordt zelfs een rouwdienst gehouden, maar via het Rode Kruis en Radio Oranje komt bericht dat ze goed zijn aangekomen.

Het is niet bekend bij welk onderdeel Bob van Arem na aankomst in Engeland heeft gediend. Hij is onderscheiden met het Bronzen Kruis.