Personen A

 

Michael (Max) Appelboom (engelandvaarder) (militair)

Geboren op 07 maart 1924 te
Overleden op 05 november 2003 te Wilrijk België
Aangekomen op 18 juni 1943 via Frankrijk, Spanje, Jamaica en Canada

Max Appelboom - 'De avonturen van een Engelandvaarder'

Michael Appelboom is op 7 maart 1924 in Amsterdam geboren. Hij maakt de middelbare school niet af, maar gaat naar de kunstacademie, hoofdvak schilderen. Hij wordt een bekende illustrator die onder meer affiches maakt voor het Tuschinski-theater in Amsterdam. Hij is opgeleid in Antwerpen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en in Parijs aan de École des Beaux-Arts.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog duikt hij onder; hij slaagt erin via Frankrijk, Spanje, Jamaica en Canada naar Engeland te gaan. In Londen levert hij grafische bijdragen voor Londense editie Vrij Nederland en illustreert hij een album voor koningin Wilhelmina. Bij de Organisatie Generale Staf brengt hij het tot sergeant.

Na de oorlog blijkt dat zijn moeder Catherina in Auschwitz is vermoord en zijn vader Marcus de kampen heeft overleefd. Max vertrekt naar de Verenigde Staten en werkt aanvankelijk bij radio, televisie en film, onder meer met Audrey Hepburn en als tekenaar voor Walt Disney. Daarna keert hij terug naar Nederland, waar hij in 1959 programmaleider, producent en aandeelhouder wordt bij de commerciële radio VRON. Bij radio Veronica produceert hij onder meer de bekende programma's Floris, TiTa Tovenaar en De Bereboot.

Max Appelboom overlijdt op 5 november 2003 in Wilrijk (België). Hij is begraven op een Joodse begraafplaats in Putte.

Onderscheidingen:
* Verzetsherdenkingskruis
* Ridder in de Orde van Oranje Nassau, uitgereikt door J P wever, consul-generaal in Antwerpen.


Foto 2: 1981
Foto 3: In dit museum hangen deze 12 tekeningen onder de naam 'De Avonturen van een Engelandvaarder'. Op plaatje 3 heeft hij Sally Noach getekend, op plaatje 10 Jo Davids.