Personen A

 

Leonardus Theodorus Cornelus (Leo) Andringa (engelandvaarder)

Geboren op 22 november 1913 te Den Haag
Overleden op 05 september 1944 te Mauthausen
Aangekomen op 03 september 1940

Leo Andringa (1913-1944)

Leonardus Theodorus Cornelus Andringa werd op 22 november 1913 in Den Haag geboren als zoon van Simme Andringa en Johanna Oosterlaan.
In Engeland werd hij marconist. Hij kreeg de schuilnaam 'Turnip' en 'Akki' en werd op 28 maart 1942 met Jan Molenaar (aka Jan Maartens, 1918) in het Hellendoornse Broek, gemeente Holten, gedropt. Bij Molenaar kwam de wind onder zijn parachute, waardoor zijn hoofd tegen een weidepaal sloeg. Hij nam zijn zelfmoordpil, en werd door Andringa in een putring (betonnen drinkbak voor koeien) verstopt. Daar werd hij de volgende dag gevonden door mensen die kievietseieren aan het zoeken waren.

Andringa ging naar sigarenwinkel Martens, Oostvest 26 in Haarlem, meldde zich met de correcte codewoorden, en kreeg onderdak op zolder. Daar werd hij op 28 april 1942 gevonden door verrader Leo Poos, die op zoek was naar Jan de Haas ('Pijl'). Andringa vertrouwde hem omdat Poos ook met de correcte codewoorden was binnengelaten, en nam hem mee naar het onderduikadres van 'Pijl'. Daar werden beiden gearresteerd. Tijdens zijn verhoor merkte 'Akki' dat de Duitsers veel wisten van hun geheime operaties. Ze vertelden hem dat het verraad in Londen zat. Om het leven van Martens en diens gezin te sparen, was hij bereid om enigszins met de Duitsers mee te werken. Met Poos, die hem onder schot hield, bezocht hij Martens weer een paar keer, zodat Martens Poos ook meer ging vertrouwen. Op een dag kwamen ze daar de broer van Ab Homburg aan, die hen vertelde dat er op 18 mei een groep Engelandvaarders uit IJmuiden zou vertrekken. Dat bleek de groep van Karel Glaser te zijn. Allen werden voor vertrek gearresteerd.

Andringa werd op 5 september 1944 in Mauthausen met 21 andere agenten geëxecuteerd, Jan de Haas op 6 september.

Onderscheidingen:
* Bronzen Kruis (KB 2-5-1953/33)

Foto 2: de sigarenwinkel