Personen A

 

Anakotta (engelandvaarder)

Soldaat der 1ste klasse J.F. Anakotta behoort tot een groep van negen Molukkers, die in een Japans krijgsgevangenkamp zit op het eiland Bougainville. Nadat enkele gevangenen ontsnapt zijn, worden andere gevangenen als represaille in groepen van tien doorgeschoten. De negen Molukkers wachten hun beurt niet af en willen het kamp ontvluchten en dan proberen zich bij de guerilla-troepen aan te sluiten, welke, onder Britse leiding, op het eiland ageren.

Op 2 mei 1944 overvallen en doden ze een Japanse wachtpost. Ze nemen zijn karabijn en munitie mee en vluchten naar de bossen. Daar overleven ze enkele maanden. Als hun bivak door Papoeas wordt overvallen met geweervuur en handgranaten, moeten ze vluchten, met achterlating van de nog weinige resterende goederen. Als de Britse commandant hun achtergelaten spullen onderzoekt, ontdekt hij dat het geen Japanse vijanden zijn, maar ontsnapte krijgsgevangenen. Hij laat de groep ophalen en ondervragen, en dan naar Torokina brengen, waar ze de Australische autoriteiten inlichtingen kunnen geven. Daarna gaat de groep naar Brisbane, Australi om zich bij het KNIL te voegen.

De negen Molukkers, J.F. Anakotta, B. Jamlean, J.M. Latumaerissa, I.J. Pattipeilohy, J. Pattipeilohy, J. Patty, A. Pentury, J. Sairleia en G.K. Soplanit zijn allen onderscheiden met het Kruis van Verdienste (KB 18-11-1948/2).

Al deze Molukkers zijn onderscheiden met het Kruis van Verdienste (KB 18-11-1948/2).