Personen A

 

Daniël Cornelis (Daan) van Altenburg (engelandvaarder) (militair)

Geboren op 28 oktober 1924 te Sibolga, NW-Sumatra, Nederlands-Indië
Overleden op 03 juni 2011 te Tilburg
Aangekomen op 13 oktober 1944 via Zweden

Daan van Altenburg maakt bombardement op Hamburg me

Daniël Cornelis van Altenburg (18) woont in de Ochideeënlaan 12 in Heemstede en is machinebankwerker. Hij is op 28 oktober 1924 in Sibolga aan de westkust van Noord-Sumatra geboren, waar zijn vader bij de Telefoondienst werkt en is getrouwd is met een Soendanese. In 1939 wordt Daan naar Nederland gestuurd en in een kosthuis ondergebracht. Door het uitbreken van de oorlog kan de rest van het gezin hem niet volgen. Als blijkt dat zijn kostbaas Duitsgezind is, wil hij zo gauw mogelijk weg.

Hij slaagt erin aan te monsteren op een schip dat naar Zweden vaart. Op 24 juli 1943 maakt hij in Hamburg een zwaar bombardement door de Britten mee. In Stockholm meldt hij zich als oorlogsvrijwilliger; hij zit vervolgens ruim zes maanden in een houthakkerskamp voordat hij naar Engeland kan gaan.

In Engeland wordt hij toegewezen aan de luchtmacht, maar hij vraagt overplaatsing naar het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger in Australië.

Na de oorlog gaat hij in Tilburg wonen en wordt daar badmintoninstructeur. Hij is getrouwd en heeft twee dochters. Als adjudant-onderofficier beëindigt hij zijn militaire carrière. Hij is op 3 juni 2011 in Tilburg overleden.

Daan van Altenburg is onderscheiden met onder meer het Oorlogsherinneringskruis en het Ereteken Orde en Vrede.