Personen A

 

Helper Jo Allers (engelandvaarder) (helper)

Geboren op 18 december 1877 te Amsterdam
Overleden op 00 oktober 1943 te Hameln, Duitsland

Jo Allers - 'Hij kende de risico's, maar deed het toch'

Johannes Hendricus Karel Allers (62) is een veteraan uit de Eerste Wereldoorlog en woont in 1940 in de De Perponcherstraat 94 in Den Haag. Hij is adjudant-onderofficier geweest van de Generale Staf III, een Hollandse Inlichtingendienst die militaire gegevens verzamelt in verschillende Europese landen, en is begin 1940 gepensioneerd. Hij is getrouwd met Anny (Johanna Maria) Wichser, met wie hij 4 dochters krijgt: Toetie/Jo, Willy, Emmy en Ida.

Eind augustus 1940 komt hij via zijn schoonzoon Lo van Vliet in contact met Lodo van Hamel, de eerste Nederlandse geheim agent die vanuit Engeland naar Nederland is gestuurd voor het leggen van een radioverbinding tussen Londen en verzetsgroepen in Nederland. Hij stelt Lodo zijn woning beschikbaar. Marconist Jan van den Hout, verloofd met zijn dochter Emmy, is na de capitulatie van het Nederlandse leger gedemobiliseerd en helpt Lodo bij het verzenden van militaire gegevens naar Londen.

In het najaar van 1940 wordt Van Hamel tijdens een poging in een watervliegtuig vanaf het Tjeukemeer met Hans Hers, Marion Smit en Jean Mesritz naar Engeland te vertrekken door de Nederlandse politie gearresteerd en aan de Duitse politie overgedragen. De Duitsers vinden in een koffer een brief die hen naar de De Perponcherstraat leidt. Allers, zijn dochters Emmy en Ida, en Jan van den Hout worden gearresteerd en naar het Huis van Bewaring in Scheveningen (het beruchte 'Oranjehotel') gebracht. In april 1941 veroordeelt een Duitse rechtbank in Utrecht Allers en Van den Hout tot tien jaar tuchthuisstraf.

Na een verblijf in een tuchthuis in Münster en in het concentratiekamp Brual Rhede, een van de veenkampen bij Papenburg, wordt hij eind 1941 overgeplaatst naar Zuchthaus Hameln, waar hij op 12 oktober 1943 overlijdt. In 1953 brengt de Oorlogsgravenstichting hem over naar de Nederlandse erebegraafplaats 'An der Seelhorst' in Hannover.

Op 11 februari 2017 wordt in de De Perponcherstraat nabij nr. 94 een struikelsteen ('Stolperstein') voor Jo Allers geplaatst. Aanwezig is ook zijn kleindochter Carla van den Hout, dochter van Jan van den Hout en Emmy Allers. 'Jo Allers wist heel goed welk risico hij liep en hij was bang. Maar hij deed het toch, omdat hij vond dat hij het moest doen', aldus Carla. Zij heeft in 2015 het leven van Jo Allers en Jan van den Hout beschreven in 'Sterke wortels'.

Foto 1 en 2: Jo Allers
Foto 3: struikelsteen
Foto 4: dochter Emmy
Foto 5: vanuit de serre op de eerste verdieping werd de straat in de gaten gehouden.