Personen A

 

Joseph Lodewijk Theodorus M. (Jos) van Alebeek (engelandvaarder) (militair)

Geboren op 23 maart 1916 te Den Bosch
Overleden op 13 mei 1990 te Heumen
Vertrokken op 24 oktober 1941
Aangekomen op 19 december 1942 via Portugal, Curaçao en Canada

Jos van Alebeek

Joseph Lodewijk Theodorus Maria van Alebeek is op 23 maart 1916 in Den Bosch geboren. Hij heeft zijn militaire dienstplicht vervuld en begint op 24 oktober 1941 aan zijn Engelandvaart. In mei 1942 bereikt hij Toulouse, waar een groep wordt gevormd om de Pyreneeën over te gaan. Jacob van Praag van de Office Néerlandais zorgt voor een Frans uitreisvisum en een Spaans doorreisvisum. Via Spanje gaat hij naar Canada, waar hij leert vliegen; in oktober 1942 staat hij met een grote groep in de Julianakazerne in Stratford klaar om met een konvooi naar Engeland te gaan.

Door Bureau Inlichtingen wordt hij opgeleid en als radiotelegrafist in de nacht van 8/9 oktober 1943 met Willem Jan Schreinemachers geparachuteerd bij Malden, Gelderland. Van Alebeek moet gaan samenwerken met Zendgroep Barbara en het contact tussen de Ordedienst en Bureau Inlichtingen in Londen verzorgen. Tijdens de radiocontacten met het BI gebruikt hij de codenamen Bol, Van den Bosch, P. de Leeuw. In 'het veld' gebruikt hij de schuilnaam J.L. Bastiaanse.

Toevallig hebben de Duitsers in de nacht van hun landing een oefening. Ze denken dat de twee parachutisten en de derde parachute met een kist bij de oefening horen en doen niets, waardoor Van Alebeek en Schreinemachers kunnen vluchten, maar de container met zendapparatuur kunnen ze niet meenemen.

Van Alebeek duikt onder en probeert via een contactadres in Escharen contact te leggen met de agent Garrelt van Borssum Buisman, de organisator en de leider van de Zendgroep Barbara. Dit mislukt. Dan sluit hij zich aan bij het verzet. Hij wordt op 5 december 1944 door de Sicherheitspolizei gearresteerd, maar in april 1945 vrijgelaten. Na de bevrijding meldt hij zich bij Bureau Inlichtingen in Eindhoven.

Na de oorlog woont hij in de Monnikensteeg 284 in Arnhem. Hij is op 13 mei 1990 in Heumen (Arnhem) overleden.

Jos van Alebeek is onderscheiden met het Kruis van Verdienste.