Personen A

 

Aart Hendrik (Aart) Alblas (engelandvaarder)

Geboren op 20 september 1918 te Middelharnis
Overleden op 06 september 1944 te Mauthausen, Oostenrijk
Vertrokken op 18 maart 1941
Aangekomen op 19 maart 1941

Aart Hendrik Alblas - Uitzonderlijk geheim agent

Aart Hendrik Alblas is op 20 september 1918 in Middelharnis geboren. Hij woont in Dordrecht als hij begin 1941 via een vriend de landbouwkundig ingenieur A.M. Westerhout uit Wageningen ontmoet, die een 7 meter lange raceboot bezit en voor zijn overtocht naar Engeland een navigator zoekt. Alblas heeft al eerder geprobeerd met een vliegtuig naar Engeland te gaan.

De twee mannen stelen onder andere Duitse officierskleding en een hakenkruisvlag, zodat ze bij eventuele ontmoetingen met Duitsers hopen ongehinderd hun weg te kunnen vervolgen. Op weg naar hun vertrekpunt - een strand bij Goudswaard - komen ze inderdaad Duitse officieren tegen, die hen met rust laten. Op zee gooien ze kleding en vlag overboord. Een dag later worden ze voor de Engelse kust opgepikt door een Brits schip.

Alblas keert onder de schuilnaam 'Klaas de Waard' terug naar bezet Nederland als geheim agent en marconist van de Engelse inlichtingendienst MI-6. Hij heeft de opdracht militaire inlichtingen te verzamelen. Maar bij zijn dropping op 5 juli 1942 gaat het al mis. Hij landt in Oost-Groningen op een paar honderd meter van de Duitse grens in plaats van bij Assen. Hij wordt na enkele uren aangehouden door twee Nederlandse marechaussees. Hij speelt open kaart en vertelt hen dat de koningin het goed maakt. Ze laten hem lopen.

In de maanden erna weet Alblas met zijn zender onder de codenaam TBO regelmatig contact te maken met Londen, onder meer uit een woning in de Haagse Paulinastraat. Hij slaagt erin veel belangrijke militaire informatie naar Engeland te versturen. Dat maakt hem tot een uitzonderlijk goede geheim agent.

Maar op 16 juli 1944 wordt hij in Den Haag gearresteerd en op 6 september 1944 in het concentratiekamp Mauthausen vermoord.

Aart Alblas is postuum onderscheiden met de Militaire Willems-Orde, het Bronzen Kruis en het Verzetsherdenkingskruis. In Dordrecht is in 2005 een brug naar hem vernoemd.

Foto 4: Monument 'Engelandvaarders' in Mauthausen