Personen A

 

Kors Aelbers (engelandvaarder)

Geboren op 29 oktober 1920 te Utrecht

Kors Aelbers - Aan arrestatie ontkomen

Kors Aelbers is op 29 oktober 1920 in Utrecht geboren. Hij is lid van de verzetsgroep Oranje Vrijbuiters. Hij heeft vooral contact met de broers Leo en Kees Heij, Ton Hegge en Hubert Jan 'Bob' van Oorschot, die allen op 29 februari 1944 op de Waalsdorpervlakte zijn gefusilleerd, maar Kors heeft tijdig het land verlaten.

De Oranje Vrijbuiters, opgericht in 1941 door Klaas Postma en Frits Meulenkamp, heeft haar hoofdkwartier op de Nieuwegracht in Utrecht. De groep houdt zich bezig met het verbergen van mensen op onderduikadressen op de Veluwe en elders in het land. Vermoedelijk heeft Joop de Heus, die ook een Vrijbuiter was, na zijn arrestatie op 24 augustus 1943 de groep verraden. Kors is al eerder naar Zwitserland gegaan, maar twintig leden worden in de komende weken gearresteerd en naar de gevangenis van Scheveningen (het 'Oranjehotel') gebracht, achttien van hen worden op 28 februari 1944 ter dood veroordeeld en op 29 februari 1944 op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd. Na de oorlog is Joop de Heus tot 18 jaar celstraf veroordeeld.

Kors heeft een Zwitsers persoonsbewijs gekregen en slaagt erin Engeland te bereiken. Daar is hij in februari 1942 aan de marine toegewezen. Hij wordt marinier der 3de klasse.