Engelandvaarders A

 

Hendrik Jan (Henk) Aberson (engelandvaarder)

Geboren op 06 februari 1916 te Amsterdam
Overleden op 16 februari 1943 te Neuengamme, Duitsland
Vertrokken op 15 februari 1942 Callantsoog
Beëndigd op 15 februari 1942

Hendrik Jan Aberson - Een vergeten tas

Henk Aberson (26) is timmerman in Den Helder en in het bezit van een vijf meter lange overnaadse vlet. Met Albert de Gier (20), Jaap Kwinkelenberg (19) en Chris Reyers ((19), allen uit Den Helder en eveneens timmerman, knappen ze de boot in een gehuurde garage aan de Helderse Ruyghweg op. De mannen kennen elkaar goed van het zeilen op het Amstelmeer.

Bij het Wehrmachtsheim in Den Helder halen ze een mast weg en zelf maken ze een zeil. Uit een proviandkelder van de Wehrmacht in de duinen gappen ze ingeblikte voedingswaren

Op de avond van 15 februari 1942 tillen ze de vlet op een handkar en camoufleren de boot aan alle kanten met planken. Na het invallen van de duisternis dragen ze de vlet op de schouders door de duinen bij Callantsoog. Het regent en de wind wakkert aan tot stormkracht. Op zee krijgt de wind steeds meer vat op het bootje. De mast breekt af. Op een kilometer of drie uit de kust begint het bootje water te maken. Er zit niets anders op dan terug te keren. Op het strand laten ze de vlet achter. Te voet gaan ze terug naar Den Helder.

Ze vergeten een tas met brieven en papieren die in de vlet was verborgen. Nog diezelfde dag arresteren de Duitsers het viertal. Ze worden afgevoerd naar de gevangenis van Scheveningen, het 'Oranjehotel'. Via het huis van bewaring aan de Gansstraat in Utrecht worden ze op transport gesteld naar concentratiekampen in Duitsland. Daar komen ze in de loop van 1943 om het leven.