Personen A

 

Robbert (Bob) van Aarem (engelandvaarder)

Geboren op 14 augustus 1917 te Bandoeng, Nederlands-Indi

Bob van Aarem - Met de KW134 naar Engeland

Robbert van Aarem is op 14 augustus 1917 in Bandung geboren als tweede zoon van Arthur Edgar Eduard van Aarem (1887-1956) en zijn eerste echtgenote, Augustine Johanna Altmann (1895). Hij woont vanaf 1933 in Hilversum. In 1937 gaat hij naar de Koninklijke Militaire Academie in Breda, waar zijn broer Anton (1916-1992) al een jaar in opleiding zit. In 1940 moeten zij de opleiding afbreken als gevolg van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Op 7 april 1942 ontsnapt Robbert met Jacob Bakker, Felix en Elly Nauta, Lou de la Bretonire, Ferry Meijnderts, Jan Pieter Servaas en Joseph Zwalf naar Engeland. Die avond loopt Elly een paar keer van de vismarkt naar het schip, steeds met een andere man. Elly fungeert elke keer zogenaamd als liefje, zodat ze bij eventuele aanhouding door een Duitse patrouille een goed excuus hebben voor hun aanwezigheid op de kade. De mannen sluipen aan boord van de KW134, de Katwijk II van de gebroeders Taat uit Katwijk, en verstoppen zich onder de vloerplanken van de koelruimte. De bemanning bestaat uit schipper Dirk van Duyn, stuurman Cornelis Guyt en negen anderen. De eigenaars van de boot hebben toestemming om tussen vijf uur 's middags en negen uur 's avonds de visnetten uit te zetten tot 60km buiten de kust. Zodra dit is gebeurd, komen de verstekelingen uit hun schuilplaats, en als Elly de bemanning verzekert dat de achterblijvende gezinnen door het verzet goed zullen worden verzorgd, wordt geen weerstand geboden. Stuurman Guyt schrijft later: 'Wat moesten wij doen? Aan de ene kant vrouw en kinderen achterlaten, en aan de andere kant onze vaderlandse plicht om die mensen naar de overkant te brengen. Wij hadden terug kunnen gaan, want ze waren veel te ziek.'

In Katwijk wordt het nieuws verspreid dat de KW134 op een mijn is gelopen. Er wordt een rouwdienst gehouden en op 8 mei 1942 worden de elf bemanningsleden uit het bevolkingsregister verwijderd. De echtgenote van matroos Gerrit Schaap krijgt via het Rode Kruis bericht dat haar man veilig in Engeland is. De elf bemanningsleden blijven de rest van de oorlog vanuit het Engelse Fleetwood vissen.

Bob wordt naar het Lugger Maintenance Station in Darwin, Australi, gestuurd. Hij wordt tweede luitenant bij het Korps Insulinde.

Bob van Aarem is onderscheiden met het Bronzen Kruis (KB 22-10-1942/20).